Waarom elke recruiter een ATS verdient

30 november 2023
Home » Blog » Waarom elke recruiter een ATS verdient

In de hedendaagse recruitmentwereld is een Applicant Tracking System (ATS) niet meer weg te denken. Het is de ruggengraat van een efficiënt wervingsproces en biedt recruiters de nodige tools om hun werk beter en sneller te doen. In deze blog bespreken we waarom een ATS onmisbaar is voor recruiters en welke vijf zaken aanzienlijke tijdwinst opleveren wanneer men met een ATS zoals Tool2match werkt.

Waarom is een ATS onmisbaar voor recruiters?

Een ATS is meer dan alleen een softwarepakket; het is dé partner in het recruitmentproces. Het stelt recruiters in staat om hun aandacht te richten op wat echt belangrijk is: het vinden en aantrekken van het juiste talent. Hier zijn vijf redenen waarom een ATS onmisbaar is:

1. Centralisatie van kandidaatgegevens: Een ATS centraliseert alle kandidaatgegevens op één plek, waardoor recruiters snel toegang hebben tot de benodigde informatie. Dit elimineert de noodzaak om door meerdere spreadsheets en e-mails te zoeken.

2. Efficiëntie in communicatie: Communicatie met kandidaten kan tijdrovend zijn. Een ATS automatiseert veel van deze processen, zoals het versturen van bevestigingsmails, afwijzingen en uitnodigingen voor gesprekken.

3. Verbeterde kandidaatervaring: Een gestroomlijnd sollicitatieproces helpt bij het opbouwen van een positief werkgeversmerk. Een ATS zorgt voor een soepele ervaring voor sollicitanten, wat de kans vergroot dat ze positief over je organisatie spreken.

4. Compliance: Met de strikte regelgeving rondom gegevensbescherming is het belangrijk dat recruiters compliant zijn. Een ATS helpt bij het beheren en beschermen van kandidaatgegevens volgens de AVG/ GDPR.

5. Analyse en rapportage: Inzicht in recruitmentdata is cruciaal voor het verbeteren van het wervingsproces. Een ATS biedt uitgebreide rapportage- en analysemogelijkheden, waardoor recruiters hun strategieën kunnen aanpassen op basis van harde data.

Hierdoor levert een toegankelijk ATS veel tijd winst op voor recruiters of HR professionals met Recruitment verantwoordelijkheid. Gebruikers van Tool2match geven aan dat ze gemiddeld 5 uur per week minder tijd kwijt zijn aan administratie sinds de ingebruikname van TOOL2MATCH. De vijf zaken die volgens hen tijdwinst opleveren zijn:

1. Automatisering van repetitieve taken: Veel taken in het recruitmentproces zijn repetitief en tijdrovend. Een ATS kan deze taken automatiseren, zoals het versturen van ontvangstbevestigingen en afwijzingen.

2. Snellere CV screening: Door gestructureerd data aan te bieden kan je snel de meest relevante kandidaten identificeren, waardoor de tijd die nodig is voor het handmatig screenen van CV’s drastisch wordt verminderd.

3. Geïntegreerde job posting: Een ATS stelt recruiters in staat om vacatures met één klik te publiceren op meerdere jobboards en sociale media platforms. Dit bespaart tijd die anders besteed zou worden aan het afzonderlijk plaatsen van advertenties.

4. Talentpooling: Een ATS helpt bij het opbouwen van een talentpool binnen de normen van de AVG/ GDPR, waardoor recruiters snel toegang hebben tot een database van gekwalificeerde kandidaten voor toekomstige vacatures.

5. Verbeterde samenwerking: Een ATS maakt het eenvoudig voor recruitmentteams om samen te werken, niet alleen onderling meer ook naar vacaturehouders en ander stakeholders. Teamleden kunnen notities maken, feedback delen en taken toewijzen binnen het systeem, wat de noodzaak voor aanvullende externe communicatiemiddelen vermindert. Hierdoor is er sneller een beeld over kandidaten, waardoor deze processen veel sneller verlopen.

Daarnaast beschikt een goed ATS systeem over nog veel meer functionaliteiten die tijdbesparend werken. Maar deze vijf worden door gebruikers van TOOL2MATCH als meest impact vol gezien.

Ga aan de slag

Klaar om slimmer en sneller te werven? Vraag een demo aan!

Ervaar hoe gebruiksvriendelijk de software is

Stel al je vragen direct aan T2M-expert Jolien

Ontvang een offerte op basis van jouw behoeftes