Hoe wijs je een sollicitant netjes af?

3 juli 2023
Home » Blog » Hoe wijs je een sollicitant netjes af?

Een sollicitant afwijzen is nooit leuk om te doen, maar hoort er nu eenmaal bij. Als je dit op de juiste manier doet dan kan je daarmee het verschil maken voor sollicitanten. Er zijn verschillende manieren om een sollicitant netjes af te wijzen, afhankelijk van de situatie. Hier zijn enkele aanbevelingen:

1. Communiceer altijd: Niets is zo vervelend voor sollicitanten als een reactie op hun sollicitatie uitblijft. Om een professionele indruk achter te laten laat je uit fatsoen altijd iets van je horen.

2. Wees eerlijk en duidelijk: Leg uit waarom de sollicitant niet geschikt is voor de functie, maar doe dit altijd op een respectvolle en professionele manier.

3. Geef feedback: Als de sollicitant dicht bij een selectie komt, geef hem of haar dan concrete feedback over waarom hij of zij niet geselecteerd is. Dit kan een kandidaat enorm helpen bij toekomstige sollicitaties en dit wordt door een sollicitant altijd gewaardeerd.

4. Wees snel: Het is belangrijk om snel te reageren op sollicitaties, zodat de sollicitant niet onnodig in spanning zit. We vergeten namelijk vaak hoe spannend solliciteren voor kandidaten kan zijn.

5. Wees persoonlijk: Stuur een persoonlijke e-mail of nog veel beter: bel de sollicitant. Bellen wordt op prijs gesteld, omdat de sollicitant de kans krijgt om feedback te vragen.

6. Wees dankbaar: Bedank sollicitanten voor hun tijd, moeite en interesse in de functie en jouw organisatie. Laat de sollicitant weten dat hij of zij welkom is om opnieuw te solliciteren als er een geschikte functie beschikbaar is.

Het ultieme doel is dat afgewezen sollicitanten een goed gevoel aan de sollicitatie hebben overhouden. En ook een positieve indruk van jouw organisatie hebben gekregen. Als je dat hebt bereikt… dan heb je een sollicitant netjes afgewezen.

Ga aan de slag

Klaar om slimmer en sneller te werven? Vraag een demo aan!

Ervaar hoe gebruiksvriendelijk de software is

Stel al je vragen direct aan T2M-expert Jolien

Ontvang een offerte op basis van jouw behoeftes